Meer informatie komt boven water over Heracleion, een stad in de buurt van Alexandrië die meer dan 1.200 jaar geleden verdween in de Middellandse Zee. De Franse onderwaterarcheoloog Franck Goddio kwam de ooit bruisende havenstad dertien jaar geleden op het spoor, samen met een team van het European Institute for Underwater Archeology (IEASM). Er ging vier jaar speurwerk aan vooraf, bericht de Amerikaanse nieuwssite Huffington Post. "De archeologische ontdekkingen zijn overweldigend", meldt Barry Cunliffe van de Universiteit van Oxford. De ruïnes van de 'verdronken' stad werden ontdekt in de Middellandse Zee - ruim negen meter onder het wateroppervlak - in de baai van Aboekir, gelegen aan één van de mondingen van de Nijldelta.

 De wetenschappers blijven in het ongewisse over de precieze ondergang van Heracleion (benaming in het Grieks) of Thonis (benaming in het Egyptisch), maar aan archeologische ontdekkingen ontbreekt het hen niet.

De afgelopen dertien jaar legden ze al 64 scheepswrakken bloot, evenals meer dan 700 ankers, gouden munten, gewichten uit Athene (die op Egyptische bodem nooit eerder werden gevonden) en gigantische stenen tafels met opschriften in het oud-Grieks en -Egyptisch. Er werden ook tal van kunstvoorwerpen gevonden, inclusief restanten van metershoge beelden.De ontdekkingen wijzen er volgens de onderzoekers op dat Heracleion niet alleen een belangrijk knooppunt voor handel was, maar ook een gewichtig religieus centrum.

"De archeologische ontdekkingen zijn overweldigend", stelt professor Barry Cunliffe van de Universiteit van Oxford en tevens lid van het onderzoeksteam. "De archeologische schatten lagen gedurende eeuwen onaangeroerd onder het zand", is volgens Cunliffe de verklaring voor de uitstekende staat van vele van de gevonden voorwerpen.

 Waarom de havenstad meer dan 1.200 jaar geleden in zee is verdwenen, blijft een mysterie. Het onderzoeksteam vermoedt dat de opgetrokken gebouwen te zwaar waren voor de klei- en zandgrond die voor de regio typerend is. Een aardbeving gaf Heracleion wellicht de finale doodssteek, waardoor de stad van de kaart werd geveegd.

 

Video

 

Bron: HLN

Website en/of domeinnaam united-lightworkers.be te koop. Meer info

enfrdees