Bergkristal wordt als positief, helder, reinigend gezien … en als je je verdiept in bergkristal, dan klopt dit ook wel. Maar bergkristal heeft natuurlijk ook een gewoon natuurwetenschappelijke uitleg en deze is veel minder romantisch dan hoe de mens er tegenaan kijkt. Het mooie van bergkristal is dat het in de meest uiteenlopende vormen voor kan komen. We kunnen het met recht letterlijk en figuur als ‘schitterend’ omschrijven.

 

Wetenschappelijke betekenis

Behalve allerlei betekenissen die er door de mens aan gegeven zijn, heeft het ook een natuurwetenschappelijke betekenis. Dit maakt het geheel een stuk plastischer, want een kristal is niets meer of minder dan een hoeveelheid periodiek gerangschikte atomen of moleculen. Waarbij de zuivere stoffen meestal in staat zijn tot het vormen van kristallen.
Vaak wordt kristal als verzamelnaam verward met bergkristal. Zoals gezegd kunnen zuivere stoffen bijna altijd kristallen vormen, maar dan hebben we het niet over bergkristal, maar over kristal. Bergkristal is die veelal kleurloze steen, meestal voorkomend uit het mineraal kwarts. Bergkristal komt van het Griekse Krustallos, wat zoveel als ‘ijs’ wil zeggen.

Spirituele betekenis

De betekenis die aan bergkristal gegeven wordt is die van zuiverend, verzachtend, hersteld evenwicht en versterkt het zicht. Verder wordt een bergkristal aangeraden bij depressie, angsten, wagen- en zeeziekte. Draag de steen niet langer dan twee weken onafgebroken.
De steen wordt nogal eens als een van de drie-eenheid amethist, rozenkwarts en bergkristal weggezet en komt voort uit de religie en staat bijvoorbeeld voor de vader, de zoon en de heilige geest. Maar ook voor de primaire levensbehoeften slapen, drinken en eten of kind, volwassen en oud.
De driehoek als symbool zagen we overigens ook al terug in het oude Egypte.

Reinigen


Een natuursteen neemt energie op en moet, volgens de spirituele betekenis, zo nu en dan gereinigd worden, om alle verzamelde energie weer los te laten. Er zijn verschillende manieren:

  • De steen gedurende enkele minuten onder de koude kraan houden en daarna een nacht in een bak schoon koud water leggen.
  • Je kunt de steen ook een tijdje in de volle aarde leggen.
  • Leg de steen enkele uren in een amethistencluster, om zo het bergkristal te reinigen. Vervolgens doen de stenen weer energie op in het maan- en zonlicht.

 


Populair

Opvallend is dat het bergkristal populairder dan ooit is. Vanuit de spiritualiteit wordt deze steen gezien als een die bij deze periode van het leven hoort. Als er ergens enige vorm van duisternis is, en daar gaat onze maatschappij momenteel doorheen, dan vormt het bergkristal een soort licht wat we graag opzoeken. We laven er ons, soms onbewust, aan.
Bergkristal wordt als toegankelijk gezien en nagenoeg voor iedereen geschikt. Niet helemaal voor iedereen, want spiritueel gezien zegt men dat niet iedereen al ‘toe’ is aan het heldere en zuivere wit van het bergkristal.

Herkomst

De herkomst van het bergkristal kan sterk uiteenlopend zijn, waarbij historisch gezien India en Sri Lanka de landen zijn waar we het bergkristal al honderden jaren vinden. Inmiddels wordt er in Kenia, Madagaskar en in verschillende staten van de Verenigde Staten van Amerika prachtige bergkristal gevonden. Europa kent ook enkele plekken waar prachtige stenen gevonden worden, zoals in de Zwitserse en Oostenrijkse Alpen, Polen en Frankrijk.

Dragen als sieraad

Feitelijk kan het bergkristal overal in gedragen worden en prima gecombineerd worden met goud, zilver en titanium. Neem bij voorkeur een getrommeld en vormeloos exemplaar. Vanuit spirituele zin zegt men dat een puntvormige steen, waarbij de punt naar beneden gericht is, de energie naar de grond stuurt. Verder wil het oog ook wat, en de getrommelde steen ziet er meestal een stuk gestileerder uit.

Tot slot

Of je er nu vanuit spirituele zin, vanuit religie of gewoon vanuit het gegeven dat je het een mooie steen iets mee doet, is eigenlijk niet van belang. Ervaar het kristal zoals je het graag doet en laat het zijn positieve werking, op wat voor manier dan ook, op je hebben.

Website en/of domeinnaam united-lightworkers.be te koop. Meer info

enfrdees