Och, die lastige gevoelens van wanhoop, angst, verdriet en frustratie, die zouden we het liefst diep weg willen stoppen, niet? Die leuke gevoelens, ala..Daar kunnen we wel mee overweg. Vrolijk, verliefd, gelukkig, optimistisch.. Héérlijk, zulke gevoelens, en die zouden we het liefst altijd willen ervaren. Ware het niet dat we met het diep wegstoppen van de lastige gevoelens ook deze gevoelens een stuk minder zullen ervaren. Want door het sluiten van het deurtje in je hart, sluit je alle gevoelens buiten. Misschien denk je nu; Nee, wat een onzin, maar ik zeg je dat zodra jij je afsluit voor de gevoelens waar jij je geen raad mee weet, helaas ook jezelf afsluit voor alle andere gevoelens.

 

Heidi Verheul

 

Zodra jij jezelf weer openstelt zullen alsnog die lastige emoties om de hoek kijken, en ja... die hebben nu zolang voor een dichte deur gestaan. 

En uiteraard is het dan even slikken, om alsnog deze lading gevoelens te ervaren. Omarm dit stuk van jezelf, erken datgene wat jou zo verdrietig, angstig en dus kwetsbaar maakt. Want krachtig zijn, dan kunnen we wel. Maar onszelf kwetsbaar opstellen gaat ons een heel stuk moeilijker af. En laten we dit vooral niet aan de buitenwereld tonen, want stel je voor dat je nog meer gekwetst wordt. Je hebt tenslotte al genoeg pijn meegemaakt, daardoor heb jij het deurtje naar je hart ook op slot gedraaid. "Zo, dat overkomt me geen tweede keer".

Maar lief mens, hierdoor heb jij ook de deur dichtgegaan voor het intens ervaren van gevoelens van geluk, van de liefde, gevoelens van blijdschap en van vreugde. 

Beide zijn nodig, beide laten jou Beide ervaren, snap je? Boosheid is alleen maar aanwezig om Vreugde kenbaar te maken, Angst laat jou zien wat er nog liefde nodig heeft. Beide zijn nodig, in balans. We kunnen het nog even hebben over waarom je hier zo'n moeite mee hebt, hoewel dit iets is wat tot in generaties terug gaat en waar bepaalde normen en waarden aanhangen in de maatschappij. Ik vind het zelf niet noodzakelijk om hierop in te gaan, het analyseren van deze gevoelens zal je alleen maar verder hier vanaf brengen. 

Het ervaren, het voelen, óók van deze gevoelens, daar gaat het om. Deze delen van jezelf in liefde omarmen, want ook deze gevoelens horen bij jou. Het mens wat jij bent, en de reis die jij tot nu toe gemaakt hebt. Durf kwetsbaar te zijn, durf te erkennen wat jij zo nodig hebt, durf te vragen naar datgene waar jij zo naar verlangt en gemist hebt. 

En stel jezelf weer open voor de liefde.

 

Heidi Verheul

 

Website en/of domeinnaam united-lightworkers.be te koop. Meer info

enfrdees