Een betere wereld begint bij jezelf, een zin die veel mensen wel eens gehoord hebben.  Maar een zin die niet veel mensen naleven.  Een van de primaire levensbehoeften als mens zijnde is Liefde. Houden van.. En dit is ook een van de meest moeilijke behoeften die wij onszelf niet durven te geven, zo lijkt het..  Maar als je ziet dat dit op grote schaal doorspeelt in de gehele maatschappij, is het een heel logisch gevolg dat wij in de voetsporen van onze opvoeders stappen, en ook, net zoals onze omgeving, de bevrediging van onze behoeften blijven neerleggen bij een ander, en blijven verwachten dat de ander onze behoeften, onze wensen wel kan vervullen.

 

Heidi Verheul  

Zodra je echter de blik naar binnen durft te richten en verantwoording neemt voor jouw eigen behoeften en ook echt gaat kijken naar al jouw mooie karaktereigenschappen, naar het mooie mens wat jij bent, zul je veel opmerkingen kunnen verwachten van de omgeving; Want echt van jezelf houden schijnt een nogal verkeerd ingevuld beeld te hebben, van air tot aan egoistisch als je met liefde over jezelf praat. 

Hoe egoistisch is het om van de ander te blijven verwachten dat diegene onze behoeften kan vervullen? En het strijden wat daaruit voortkomt als er niet aan onze behoeften wordt voldaan? Hoe egoistisch is dat? Draai je gedachten eens om. 

Ik besloot om van meer van mezelf te gaan houden toen ik zwanger wilde worden. Een van de dingen die waarmee ik begon was mijn eigenwaarde en de manier waarop ik naar mijn lijf keek, en de daaruit voorvloeiende eerstoornis aanpakken. Omdat ik mijn kind wilde meegeven dat je van jezelf mag houden, helemaal hoe je bent, en welke verpakking je dan ook hebt meegekregen bij je geboorte.

Een stoornis die ik had, begonnen vanaf mijn 16e met anorexia tot aan boulimia en vele eet en spuugbuien per dag op mijn 30ste.

Van 67 kilo tot aan 107 kilo.. 

Wetend dat ik een voorbeeld zou zijn voor mijn kind heeft mij in mijn kracht gezet, en ook dit was een van de vele dingen die ik overwonnen heb. 

Toen ik beviel van een prachtig zoontje, begon de kracht in mijn lijf steeds sterker voelbaar te worden.

De verpleegsters in het ziekenhuis vertelden me dat het beter was dat mijn kindje in zijn eigen bedje lag, en dat het huilen er nu eenmaal bij hoorde..

Wat een onzin, dacht ik. 9 maanden lang heb ik dit kleine persoontje gedragen in mijn buik, voelen schoppen tegen mijn ribben.9 maanden lang heeft mijn kindje naakt rondgedobberd in mijn warmte. 

En de vele veranderingen negerend, zoals het in een keer kleertjes aan hebben, vele prikkels om hem heen, van geluid, licht, reuk en smaak, hoorde het ook om hem in zijn bedje te leggen. Ver weg van de plek die 9 maanden lang zijn huisje, zijn vertrouwdheid was.

 

Dit heb ik natuurlijk niet gedaan, en het maar laten huilen heb ik ook niet gedaan, omdat ik me heel goed kon voorstellen hoe het nu voor mijn zoontje was. Zonder notie te nemen van al die goedbedoelde maar nutteloze en verouderde adviezen in mijn omgeving. 

Ik begon steeds duidelijker de verandering in mijn eigen persoonlijkheid waar te nemen, maar hoe meer ik veranderde, hoe meer mijn hele omgeving tegendruk gaf.

Mijn wil to pleasen, en maar over mijn grenzen heen laten gaan wilde ik mijn zoon niet meegeven. Dus ook reden tot verandering en wat uiteindelijk geleid heeft om voor mijzelf te kiezen,  toen mijn zoontje 1 jaar jong was. 

Ik zat nog wel in mijn eigen programmering en conditionering vast naar mijn zoontje toe. De wil to pleasen en het over mijn grenzen heen laten gaan stond ik hem nog wel toe.

Het vele schuldgevoel wat ik had vanwege mijn eigen verwachtingen, naar mijzelf toe, naar mijn zoon toe, en naar mijn omgeving toe die ik niet waar maakte, de gezondheidsproblemen van mijn zoontje maakte het een zware uitdaging. 

In alles ben je een voorbeeld, en toen besloot ik mezelf op de eerste plaats te gaan zetten, om echt ten volste van het hele wezen wat ik ben te houden, om iedere gedachte die ik had die mij neerslachtig en naar beneden haalde om te buigen. Om te buigen naar een liefdevolle gedachte, een gedachte vol compassie en empathie naar mijzelf en de lessen die ik gehad heb in het leven.

Om consequent iedere negatieve gedachte, iedere keer opnieuw om te buigen. Met vallen en opstaan, en weer opnieuw, en nogmaals, en nogmaals..

Totdat het steeds makkelijker werd om mijn gedachten om te buigen, en het als waarheid aan begon te voelen. 

Omdat ik laat zien aan mijn zoontje door helemaal van mezelf te houden, en voor mezelf te kiezen, en de dingen te doen die ik leuk vind, die mij gelukkig maken, dat Jijzelf het belangrijkst bent in deze wereld.  En dat er niemand anders is die jouw behoeften kan vervullen in jouw leven. 

Natuurlijk is het aan mijn zoon welke weg hij wilt inslaan, en welke keuzes hij wilt maken, welke lessen daaruit voortvloeien..

Ik zal aan de zijlijn staan, en hem met liefde loslaten, wetend dat alleen hij zijn lessen kan leren, en alleen hij zijn inzichten kan verwerven.

Ik kan niet voorkomen dat hij zal vallen,

ik kan hem wel weer helpen opstaan. 

En een voorbeeld zijn door mijn eigen leven met liefde en vreugde en geluk te leven, vanuit het hart. 

Om terug te komen op de zin;

Een betere wereld begint bij jezelf.

Echte liefde, en houden van begint ook eerst bij jezelf. 

Vul eerst je eigen hart, zodat je de liefde kan uitstralen naar je omgeving. 

Stop met jezelf opofferen, stop met jezelf wegcijferen,

stop met over je eigen grenzen heen te laten gaan,

stop met het toelaten van negativiteit naar jouzelf toe.

En laat los wat anderen zullen zeggen of denken, laat de verantwoording los over andermans gevoelens en andermans leven. 

Hoe een ander reageert, is volledig zijn verantwoording.

En het is ook volledig zijn verantwoording om deze verantwoording te nemen, dit geld voor iedere persoon in jouw omgeving.

Zelfs diegene van wie je het meest houdt, loslaten uit onvoorwaardelijke liefde. Zeg nu zelf, het is ook best egoistisch om het leven van een ander te willen invullen, ook al wil je de ander zijn pijn voorkomen.

Jij zult de ander niet de inzichten kunnen geven die hij nodig heeft en juist krijgt dankzij de lessen op zijn levenspad. 

Ben een voorbeeld voor je kind, voor jouw omgeving door echt van jezelf te gaan houden, en door jezelf op de eerste plek te zetten.

Door jouw leven te gaan leven, met de invulling die jou gelukkig maakt! 

Herinner je, jij bent liefde!

Jij bent het altijd al geweest,

je bent het alleen even vergeten door de lessen die je bent tegen gekomen.

 

Met Liefde,

Heidi Verheul

Website en/of domeinnaam united-lightworkers.be te koop. Meer info

enfrdees